Bescheidenheid als strenge baas in mijn hoofd

karin-van-maurik-blog-bescheidenheid-coaching-in-de-natuur-psycholoog

‘De strengste baas die we ooit tegen zullen komen, zit in ons eigen hoofd.’

Dit lees ik in het nieuwe boek van Gijs Jansen, Uit liefde voor jezelf (2019). Ja, dat herken ik dus helemaal!

De strenge baas die in mijn hoofd de scepter zwaait noem ik ‘bescheidenheid’ maar dan met zo’n nare afkrakende ondertoon. Mijn hoofd zit namelijk vol met gedachtes als:

– ‘zou je dat nu wel doen, het leven is toch op zich prima zo dus stel je niet aan’
– ‘je mag wel een mening hebben, maar hang die niet aan de grote klok, je valt dan toch door de mand’
– ‘jij bent niet kritisch genoeg om een visie te hebben, dus heb die dan ook maar niet’

In het echte leven zou ik ontslag nemen als ik mij niet prettig zou voelen bij een baas (na natuurlijk wel heel veel gedachtes van het soort ‘zou je dat nu wel doen’). Dit gaat helaas niet in het geval van mijn hoofd. Dat hoofd zit aan mij vast en hoort ook bij mij. Mijn hoofd, de rest van mijn lichaam en ik moeten het toch samen rooien in dit leven…

Maar… er is een ding waar zelfs mijn bescheiden baas geen weerwoord op heeft.  Als ik dit inzet probeert mijn hoofd het in het begin nog wel. Dan betrap ik mezelf verzonken in gedachten, bezig met het afschieten van nieuwe ideeën. Bezig met relativeren tot een niveau van ´doe nou maar normaal´. Eigenlijk bezig met het voeden van gevoelens van onzekerheid.

Maar waar ´bescheidenheid´ dus geen weerwoord op heeft is…

Bescheidenheid heeft geen weerwoord op stilte

STILTE

Eigenlijk enorm simpel.

Mijn manier om de stilte op te zoeken is om alleen te gaan wandelen in de natuur. Vaak begin ik aan zo´n wandeling met een gebogen hoofd, kijkend naar de grond. Op het moment dat ik me daar bewust van ben, mijn hoofd opricht en de omgeving in mij opneem, dan komt daar ruimte. Alsof mijn hoofd lichter voelt.

De stilte opzoeken geeft dus ruimte in mijn hoofd. Ruimte in mijn hoofd maakt vervolgens de weg vrij naar mijn hart. En als ik mijn hart laat spreken blijkt deze hele wijze dingen te zeggen! Dan ontdek ik dat ik zeker visies heb. Dan voel ik waar ik werkelijk blij van word. Dan voel ik de power die er in mij zit. Dan heb ik de moed om mijn psychologische kennis die ik heb verzameld als psycholoog grootser te gaan delen zodat ik anderen daarmee inspireer.

Dus beste ´bescheidenheid´ ik kies er voor om naar mijn hart te luisteren!

Wil jij leren hoe jij om kunt gaan met de strenge baas in jouw hoofd? Neem gerust contact met mij op. Een kennismaking is vrijblijvend.

Wellicht ook interessant…

De kracht van je uitspreken

De kracht van je uitspreken

Onlangs riep ik de huidige generatie jonge psychologen op om hun ideeën en visie te delen. Om een stem te geven aan...

De imperfecte psycholoog

De imperfecte psycholoog

Ken je dat, dat als er op een verjaardag een ongemakkelijk onderwerp wordt gedropt dat de anderen naar jou kijken,...