Het verschil tussen een psycholoog en coach

Verschil-tussen-een-psycholoog-en-een-coach

Als je voelt dat je hulp nodig hebt, omdat je er zelf niet uitkomt en vastloopt, dan heb je al een hele belangrijke stap gezet. Het toegeven aan jezelf dat je hulp kunt gebruiken is moeilijk en confronterend. Voordat je hulp vraagt moet je vaak een aantal persoonlijke drempels over. Maar jezelf hulp gunnen is het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven (zie ook mijn blog ‘Hulp vragen is de toekomst‘).
En dan begint de zoektocht naar een coach of psycholoog. Dat is nog niet zo makkelijk. Want wie kan jou het beste helpen? En wat is precies het verschil tussen een psycholoog en een coach? In deze blog vertel ik je hoe ik zelf het onderscheid maak.

Coach

Laat ik beginnen met dat er heel veel coaches zijn in Nederland, en er elke dag nieuwe bijkomen. De term ‘coach’ is een onbeschermde titel, wat betekent dat iedereen zich in principe coach mag noemen. Vaak richten coaches zich op een bepaald gebied zoals loopbaan coaching, personal coaching, huiswerk coaching of leiderschapscoaching. Gemiddeld genomen helpen coaches mensen met lichte problemen waarmee het dus over het algemeen goed gaat. Deze mensen zoeken hulp bij een specifiek probleem waar ze tegen aan lopen. Een goede coach stuurt iemand door naar een psycholoog als het probleem niet valt onder lichte problematiek.

Psycholoog

Er zijn een stuk minder psychologen in Nederland dan coaches. Er is op dit moment zelfs een flink tekort aan psychologen die verder hebben gestudeerd voor Gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) of Klinisch Psycholoog.
Psychologen helpen mensen met complexere problemen. Dat wil zeggen dat die problemen impact hebben op je dagelijks leven (relaties, werk, gezondheid). Lees voor meer info en voorbeelden mijn blog ‘Wanneer ga je naar een psycholoog?’.

Focus

Over het algemeen kun je stellen dat bij een coach de nadruk of focus ligt op het heden en de toekomst. Een psycholoog kijkt ook naar jouw levensverhaal, dus hoe jouw verleden invloed heeft op het probleem waar je nu last van hebt. Het complete plaatje.

Kortom

Wanneer het eigenlijk best goed met je gaat, je het goed voor elkaar hebt maar op een bepaald vlak ondersteuning nodig hebt is dat een goede vraag voor een coach. Als je een probleem hebt waar je al lang mee worstelt of je hebt een probleem of klachten die invloed hebben op jouw dagelijks leven dan biedt een psycholoog passende hulp.

Tip

Ik hoop dat je door deze uitleg wat meer duidelijkheid hebt gekregen over het verschil tussen een psycholoog en een coach. Er is nog een belangrijke tip die ik je mee wil geven. Het is namelijk bewezen dat de klik die je hebt met jouw psycholoog of coach een hele belangrijke invloed heeft op het uiteindelijke resultaat van het traject. Dus gebruik een kennismakingsgesprek om de klik te onderzoeken. Een goede coach of psycholoog zal geen traject met je starten als er geen wederzijdse klik is.

Bij find & follow is een kennismakingsgesprek vrijblijvend. Dus voel jij dat je hulp nodig hebt, dat je er zelf niet uitkomt en vastloopt? Neem dan contact op om samen te onderzoeken hoe ik je kan helpen en of er die belangrijke wederzijdse klik is!

Wellicht ook interessant…

De kracht van je uitspreken

De kracht van je uitspreken

Onlangs riep ik de huidige generatie jonge psychologen op om hun ideeën en visie te delen. Om een stem te geven aan...

De imperfecte psycholoog

De imperfecte psycholoog

Ken je dat, dat als er op een verjaardag een ongemakkelijk onderwerp wordt gedropt dat de anderen naar jou kijken,...