Wanneer ga je naar een psycholoog?

Wanneer-ga-je-naar-een-psycholoog

Op deze vraag kan ik eigenlijk kort antwoord geven: heb jij last van (mentale) klachten die jouw dagelijks leven negatief beïnvloeden? Dan kan een psycholoog passende hulp bieden. Die mentale klachten kunnen ontstaan doordat je al lang ergens mee worstelt of omdat je uit balans bent geraakt doordat er teveel tegelijkertijd op je bordje ligt om mee te dealen. Ik zal in deze blog voorbeelden van klachten geven waar je last van kunt hebben en waarmee je naar een psycholoog kunt gaan. (Lees hier meer over het verschil tussen een psycholoog en een coach)

Met wat voor soort klachten kan ik naar een psycholoog?

Goed om te weten is dat je lichaam signalen geeft als je uit balans bent of dreigt te raken. Wat voor soort signalen je krijgt is per persoon verschillend. Bij de ene persoon geeft het lichaam een signaal in de vorm van een emotie en bij de andere persoon geeft het lichaam een signaal wat je letterlijk voelt in je lijf. Een combinatie kan ook heel goed want emoties zitten uiteindelijk in je lichaam.

Emoties

Voorbeelden van emotionele klachten waar je last van kunt hebben:

 • Somberheid en lusteloosheid
 • Laag zelfvertrouwen, veel twijfels
 • Belemmerende angsten
 • Snel ruzie maken
 • Weinig kunnen hebben, kort lontje
 • Snel vol schieten met tranen
 • Huilbuien
 • Schrikachtig zijn

Lichamelijke signalen

Waar je bij lichamelijk signalen aan kunt denken:

 • Gevoel van opgebrand zijn
 • Weinig energie hebben, vermoeidheid
 • Stijve spieren
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Problemen met de stoelgang/darmen
 • Snelle hartslag of drukkend gevoel op je borst
 • Oppervlakkige snellere ademhaling
 • Warm/koud hebben
 • Trillen
 • Zweten

Wanneer beïnvloeden klachten mijn dagelijks leven?

Maar hoe bepaal je nu dat klachten teveel negatieve impact hebben op jouw dagelijks leven? Als je letterlijk niet meer kunt werken omdat je té opgebrand bent is het duidelijk dat het veel impact heeft. Je kunt ook denken aan subtielere impact zoals dat je bijvoorbeeld niet meer gaat sporten of minder met vrienden afspreekt dan je eigenlijk zou willen. Dat je zo min mogelijk alleen probeert te zijn met de kinderen omdat het veel energie kost of jij je snel irriteert. Of dat je weinig tijd neemt voor jezelf vanuit een schuldgevoel terwijl je daar wel behoefte aan hebt.

Helpende vraag

Een helpende vraag om te bepalen of de klachten teveel negatieve impact hebben op jouw dagelijks leven is de vraag: als ik geen last zou hebben van waar ik last van heb, zou ik het dan wel doen?

Is het antwoord ja?

Als het antwoord daar nu ja op is, neem dan vrijblijvend contact met me op om te onderzoeken wat ik voor je kan betekenen en ga weer doen wat je eigenlijk zou willen doen.

Wellicht ook interessant…

De schijn niet meer op houden

De schijn niet meer op houden

‘En weet je, ik zie anderen ook worstelen maar we hebben het daar onderling niet over’, vervolgt ze. Ik wandel met...