Mijn werkgebied: het Leersumse Veld

Mijn werkgebied het Leersumse Veld

Zoals je weet werk ik als GZ-psycholoog buiten in de natuur. Mijn favoriete werkgebied is het Leersumse Veld. Tijdens de 20 minuten fietsen naar deze locatie kom ik vaak op de mooiste ideeën en inspiratie voor mijn onderneming find & follow maar ook voor wat ik tijdens een sessie kan doen. Dat bracht mij dus ook op het idee om eens wat meer informatie op te zoeken over dit prachtige stukje natuur en dat met jou te delen. Omdat weten wat het verhaal is van de plek waar je bent, jouw ervaring meer waarde kan geven.

Waar ligt het Leersumse Veld?

Laten we even heel praktisch beginnen. Het Leersumse Veld ligt in de provincie Utrecht tegen het dorpje Leersum aan, vlakbij de snelweg A12 van Utrecht naar Arnhem. Het maakt onderdeel uit van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Het ontstaan

Het Leersumse Veld ligt relatief laag. Deze laagte is ontstaan in de laatste ijstijd, dan spreken we dus over zo’n 20.000 jaar en langer geleden. In de nacht kon de temperatuur dalen tot -30 graden. De bodem was permanent bevroren. Het veld was een kale vlakte waar de harde winden makkelijk zand weg konden stuiven.

Toen het klimaat warmer werd ontstonden er bossen in het gebied. Als gevolg van toename van de bevolking werd het bos gekapt om landbouw en veeteelt te bedrijven. De plassen zijn ontstaan door het afgraven van turf rond 1800.

Het huidige Leersumse Veld

Het veld is nu een gebied van heide en stuifzand, omringd door bos. Sinds 1970 is het beheer van het gebied gericht op biodiversiteit. De heide wordt begraasd door Piëmontese koeien. Deze kom ik ook regelmatig tegen als ik aan het wandelen ben met klanten. Erg mooie beesten om te zien! Zij voorkomen vergrassing en het dichtgroeien van de heide. Naaldbomen worden gekapt zodat andere soorten de kans krijgen om te floreren.

Piëmontese koeien op het Leersumse Veld
Mijn werkgebied als GZ-psycholoog: het Leersumse Veld

De plassen (of vennen) kun je zien ‘groeien’ en ‘krimpen’ door het seizoen heen. Waar in de zomer een moerasachtige tot droge vlakte is, kan zomaar in de herfst een plas ontstaan na regenval. Ik blijf mij elke keer verwonderen over de transformatie die het gebied kan doormaken door de seizoenen heen.

Kortom, het is een prachtig natuurgebied. Voor mij een erg fijne locatie om te zijn tijdens sessies. Doordat het gebied zowel bos als water als open vlaktes als hoogte als laagtes heeft, biedt het grote inspiratie. Er zijn plekken waar je je even terug kunt trekken in de beschutting. Maar er zijn ook genoeg plekken waar je de weidsheid kunt opzoeken.

Informatiebronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leersumse_Veld

https://nl.wikipedia.org/wiki/Utrechtse_Heuvelrug_(stuwwal)

Wellicht ook interessant…